VELKOMMEN
Måske bør vi starte med den indrømmelse, at »Godset« er et
husmandssted med syv tønder land – men i Frankrig havde det under
visse betingelser været nok til, at det kunne kaldes et Chateau, så hvorfor ikke.
Godsets Vin er et lille familiedrevet vinfirma med speciale i økologiske
og biodynamiske vine og med en ambition om kun at føre kvalitetsvine.
Vi importerer selv fra vinavlerne og sælger direkte til vore kunder
uden fordyrende mellemled.
Godsets Vin blev til helt tilbage i den tid hvor økologi nærmest var et
fremmedord i det danske sprog og udvalget af økologiske vine, der var værd
at drikke var meget begrænset. De tidligere ejere besluttede sig i 1988
derfor for at tage en lille rundtur til øko-vinavlere i Frankrig – som
endte ud i at de havde kontakter nok til at kunne starte ud med et lille,
men godt sortiment. Siden er det blevet til adskillige ture i det franske,
spanske, portugisiske og italienske med besøg hos mange vinavlere. Og
adskillige smagninger af hjembragte flasker, hvor de forskellige avleres
vine er blevet sammenlignet, og den bedste valgt ud. På den måde har
Godsets Vin opnået et udvalg af gode vine ikke kun fra de vigtigste franske
vindistrikter, men også fra Piemonte, Rioja og Douro – ud over naturligvis
hvidvinene fra Tyskland.
Det har hele tiden været ambitionen kun at føre vine fra avlere, som
Godsets Vin har besøgt – trods al officiel kontrol er det dog bedre at
kende menneskene bag vinen og selv at have set, hvad de laver. Kun på den
måde kan man virkelig have tillid til, at der ikke bliver fusket i krogene.
Godsets Vin blev i 2016 overtaget af nye ejere og drives i dag af Stina
Duelund – hendes mand Niels og bror Jesper Duelund. Så det lille firma er
stadig familiedrevet. Alle tre er nye i vinbranchen men har stor
forkærlighed for bæredygtighed, økologi, god mad og ikke mindst vin.
Håndværksmæssig kvalitet
Stordrift er tidens løsen, men stordrift og høj kvalitet er ikke altid
forenelig. Heldigvis er Godsets Vin ikke noget stort firma. Derfor går vi
godt i spænd med vinavlere med små vingårde på 5 - 10 ha. Det er
famillebedrifter, hvor mand og kone deles om arbejdet, og hvor de har
mulighed for virkelig at kæle for de enkelte vine. Hvis de er dygtige,
giver det vine af meget høj kvalitet, og skal man dømme efter, hvor mange
medaljer og rosende omtaler vores vinavlere får, så er det lykkedes os at
finde frem til dygtige vinavlere, der kan deres håndværk.
Grænser
Der laves gode vine mange andre steder, og selvfølgelig kunne det være
spændende med australske eller californiske vine på listen. Men der er
grænser og på flere måder. Der er grænser for, hvor mange vine, vi kan have
i sortimentet. De sættes både af lagerets størrelse og af, at salget af de
enkelte vine bliver mindre, jo flere der er at vælge imellem. Der er også
grænser for, hvor langt det er rimeligt at transportere vinen både
økologisk og økonomisk. Det er galt nok at hente vinen i Sydeuropa.
Det skal være en fornøjelse at drikke vin. Derfor skal vinen først og
fremmest smage og dufte godt. Den skal bekomme en godt og ikke give
dundrende hovedpine dagen derpå. Og så skal man kunne drikke den, med den
gode samvittighed det giver at vide, at vinen er fremstillet med mindst
mulig miljøforurening.
SIDENAVIGATION
|
|
|
|
© Copyright. All Rights Reserved.